Întreaga presă din România a fost „curentată” de o știre magnifică – vineri 05.07.2013, la Stockholm, românul Octavian Morariu a fost ales, cu 255 voturi pentru, 32 contra și 14 abțineri, în funcția de președinte al F.I.R.A. – A.E.R.,

Octavian Morariu

Octavian Morariu

înlocuind astfel pe francezul Jean Claude Baqué, care a demisionat din această poziţie. Mandatul noului președinte se va întinde pe o perioadă de 3 ani și jumătate și ne exprimăm speranța că acest interval va fi benefic pentru sportul cu balonul oval din România, mai ales că, în prima sa declarație de presă după confirmarea rezultatului votului, Octavian Morariu a spus că „dedică această alegere tuturor jucătorilor, antrenorilor și conducătorilor rugbyului românesc”.
Presa internațională nu a uitat să menționeze faptul că Octavian Morariu este primul președinte al F.I.R.A. – A.E.R. (asociație de drept francez, înscrisă în registrul asociațiilor și fundațiilor franceze), care nu este de naționalitate franceză, deși are și cetățenia acestei țări.
Asociația Internaționalilor de Rugby din România (în cadrul căreia Octavian Morariu este vicepreședinte și membru fondator) are deosebita onoare de a-i ura mult succes în noua sa calitate de diriguitor al rugbyului mondial, un mandat plin de realizări, multă sănătate și putere de muncă, pentru a putea face față sarcinilor grele ce îi stau în față.
Pentru Octavian Morariu urmează o perioadă deosebită, cu multiple provocări profesionale, mai ales că la sesiunea C.I.O de la Buenos Aires din 7 – 10 septembrie 2013, forul olimpic mondial urmează să confirme nouă noi membri ai Comitetului Olimpic, printre care și pe compatriotul nostru. Aici, poate ar trebui să menționăm și faptul că, până în prezent, România a avut doar trei reprezentanți în C.I.O., respectiv prințul George Gh. Bibescu (în perioada 1899 – 1901), George Alexandru Plagino (în perioada 1909 – 1947) și Alexandru Șiperco (în perioada 1955 – 1998).
Dar cine este Octavian Morariu, președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, președinte al Federației Internaționale de Rugby Amator – Asociația Europeană de Rugby și viitor membru al Comitetului Internațional Olimpic?
S-a născut în anul 1961, părinții săi fiind celebrul rugbyst Viorel Morariu și soția sa, Cornelia Timoșanu, vicecampioană mondială la volei.
De la o vârstă fragedă viitorul conducător al sportului olimpic are șansa de a se pregăti pentru marea performanță, fiind elev la Școala 166, unde mama sa îi este profesoară de sport. Sub

Octavian Morariu

În imagine Octavian Morariu discută, în octombrie 2003, cu membrii unei delegații I.R.B. despre proiectul de construcție a noului stadion Arcul de Triumf

influența tatălui, se specializează în rugby și, la 16 ani, este legitimat la clubul Grivița Roșie. În 1979 devine căpitanul echipei naționale de juniori a României. Continuă să joace în echipa de seniori a Griviței Roșii și este selecționat în echipa națională a României, fiind primul român care este chemat să joace în selecționata internațională Barbarians.
Între timp, Octavian Morariu urmează cursurile Facultății de Drumuri, Poduri şi Căi Ferate. Intră primul pe listă și termină ca șef de promoție, în 1986.
În 1987 se stabilește în Franța, unde se angajează la o firmă de construcții și joacă rugby la ASPTT Paris, club cu care devine campion al Franței. După ce se retrage din activitatea sportivă ajunge antrenorul echipei de rugby a clubului Paris Saint-Germain.
În 2001 revine în țară și va fi ales președinte al Federației Române de Rugby. Nu va putea să-și exercite întregul mandat (până în 2005), datorită faptului că, în 2003, va fi numit în președinte (cu rang de ministru) al Agenției Naționale pentru Sport, iar în 2004, va fi ales președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Între timp și în paralel, Octavian Morariu ocupă și alte funcții importante, precum membru al Consiliului de Administrație F.I.R.A. – A.E.R., în 2002, și vicepreședinte al F.I.R.A. – A.E.R. în 2004.
Bilanțurile prezentate la finele anilor 2008 și 2012, cu prilejul realegerii sale în funcția de președinte al C.O.S.R. relevă faptul că Octavian Morariu este omul cu funcție importantă în lumea sportului românesc cu cele mai multe proiecte finalizate. Poate cel mai important dintre ele este construirea noului sediu al C.O.S.R., clădire în care mai funcționează și Muzeul Sportului și Federația Română de Rugby.
Tocmai de aceea, noi, cei din Asociația Internaționalilor de Rugby din România ne mândrim cu faptul că Octavian Morariu este vicepreședinte și membru fondator al asociației noastre și îi dorim o viață lungă, plină de succese, bucurii și împliniri, spre gloria rugbyului românesc și a sportului românesc, în general.