Este copleșitor când privești în stânga sau dreapta. Vezi valențe și simboluri. Când ridici privirea, întâlnești seniori  doctori, ingineri, profesori, diplomați, care au făcut cinste rugbyului, dar și vieții sociale și publice. Eu am venit din lumea boxului la rugby și am fost ajutat să urc scara ierarhiei valorice.

O nepoțică m-a întrebat ce asemănare este între rugby și box . I-am răspuns: amândouă creează caractere puternice, te învață să respecți adversarul, îți dau încredere în tine, te disciplinează, te învață să fii răbdător, te învață ce este greul și cum să-l învingi, să conștientizezi ce-i  dăruirea, ce însemnează să fii umilit și să ignori. Și toate astea le-am trăit pe viu. Contactele fizice în rugby sau în box nu dor, dar te sleiesc de putere, îți iau suflul. Dorești într-o clipă să te lași, iar în cealaltă să continui. Este un joc al negației și al speranței. Și toate acestea se termină, dar nu ai vrea să se întâmple niciodată. Aceste sentimente le-am trăit fiecare dintre noi, indiferent de scara ierarhică la care am activat.

Cu peste 100 de ani în urmă, s-a jucat primul meci în țara noastră al  celui mai frumos sport din lume, rugbyul, o emanație a Spiritului Divin, care a creat Corola de minuni a lumii. Oamenii au luat din ea rugbyul, l-au șlefuit ca pe un diamant, iar fațetele lui reflectă culoare, suplețe fizică și psihică, normele morale și sociale ale generațiilor de rugbyști. Și astfel, fiecare dintre generațiile de rugbyști din această sală și-au adus contribuția, punând fiecare câte-o cărămidă la temelia  Panteonului rugbystic  Arcul de Triumf.

Trecerea timpului ne face să înțelegem mișcarea materiei, ce duce inevitabil la schimbarea realității, realitate ce o percepem la superlativ.   Un prieten spunea: „dacă vrei să știi unde ai ajuns, privește retrospectiv și fă un bilanț”. Cunoșteam retorica lui, dar niciodată nu am căutat esența cuvintelor, pentru că eram tânăr, iar luminița de la capătul tunelului nu era aprinsă.

Astăzi, la peste 70 de ani, am ajuns la vârsta înțelepciunii, care trezește în noi  forța „Cundalini”, acea forță ce face parte din Energia Spirituală, iar această forță, odată instalată, dă oamenilor puteri nemăsurate. Noi nu o avem încă, dar ne comportăm ca atare, întrucât rugbyul a creat caractere puternice, ne-a învățat să luptăm, să învingem, ceea ce dorim și Echipei Naționale. Să fie învingătoare și să nu uite niciodată că ,,Esența se află în Materia Sacră, iar MATERIA SACRĂ ESTE ÎNSĂȘI ROMÂNIA”.

 

Prof. Constantin Șerban
Maestru Emerit al Sportului