În cursul anului trecut ne-a parvenit un material din anii 70, care ne-a stârnit interesul. Pe acest document interesant am găsit în subsolul textului următoarele mențiuni: 1979 Editions Rencontre S.A. Lausanne Photo Bedeau – ITS Imprime en Italie 16 265 84 – 13. Astfel că, după toate probabilitățile, este vorba despre un program de meci, distribuit înaintea  meciului Franța – România 30 – 12 (3 – 9), disputat la 02.12.1979 pe stadionul din Montauban. Textul ne arată cam ce știau francezii despre rugbyul românesc la acea dată. Fotografia de pe document a fost realizată la 04.06.1977, pe stadionul Parc des Princes, cu prilejul meciului Franța – România 9 – 6 (6 – 6), organizat pentru sinistrații cutremurului de pământ din acel an (Vrancea 04.03.1977). Gestul francezilor nu ar trebui uitat.

Á bon entendeur, salut!

Redăm mai jos traducerea textului, însoțită de fotografie. Menționăm faptul că, pe fotografie, numele jucătorilor români Pintea și Dinu au fost scrise greșit, motiv pentru care am tăiat subsolul și am rescris numele tuturor jucătorilor.

Ignorați de britanici

Înainte de războiul din 1914 – 1918, mulți au fost studenții români veniți să-și facă studiile în Franța… și au descoperit un joc ciudat, pe care le-a plăcut să-l practice între ei, atunci când s-au întors acasă: rugbyul. Iată cum s-a născut competiția în această țară, în 1913, prin intermediul jocurilor școlare, înainte ca să vadă lumina zilei campionatul României la rugby în 1914… cu participarea a trei cluburi, toate trei din București. Și astfel Tennis Club a devenit prima campioană a României!

În 1920, România a trimis o echipă națională la Jocurile Interaliate de la Paris, rugbyul câștigând puțin câte puțin și provincia. Prima victorie internațională a României datează din 1924, când a învins Polonia cu 46 – 0.

Până la cel de Al Doilea Război Mondial, rugbyul românesc va încerca să-și lărgească cercul adversarilor: italienii, olandezii, germanii. Dar de abia în 1954 vor avea loc primele contacte cu britanicii, când va veni la București clubul galez de la Swansea, bătut cu 25 – 15 de o selecționată a Bucureștilor. Câțiva ani mai târziu, a avut loc un turneu în Marea Britanie, primul de acest fel. Dar s-au jucat meciuri numai la nivelul cluburilor. Nici un meci test la nivel de națională. De atunci, România așteaptă această fericire.

Puteți vedea, românii nu sunt încă în „Turneul Celor Șase Națiuni”, țelul lor suprem. Și este foarte probabil că, încă mult timp, vor trebui să se mulțumească cu meciul anual împotriva Franței, ca întâlnirea de vârf a sezonului.

Primul meci împotriva tricolorilor datează din 1924, la Paris, când francezii lui Grenoblois Lasserre au învins ușor cu 59 – 3. De atunci, încet, încet, România a progresat, ca să ajungă să obțină prima sa victorie împotriva Franței, la 5 iunie 1960, la București,cu 11 – 5, datorită unei încercări înscrise de Barbu și a unei transformări plus două dropgoluri ale fundașului Penciu, unul dintre cei mai faimoși jucători din rugbyul românesc modern, alături de aripa de grămadă Moraru și închizătorul Demian, cel care a venit să joace în Franța, la Toulon.

Dedicat, bazat pe o pregătire excepțională în plan psihic, rugbyului românesc nu-i lipsesc decât imaginația și spiritul ofensiv.

 

Romania Franta 1977 I