Sursa: https://www.rfi.ro/sport-121664-rugby-60-de-ani-de-la-prima-victorie-romaniei-cu-franta#.XtVN4FNQWGs.whatsapp

România 11 Franța 5

Pe 5 iunie 1960 România a învins Franța pentru prima oară cu 11 – 5 pe stadionul 23 August din București
Image source:
www.frr.ro

Pe 5 iunie se împlinesc 60 de ani de la prima victorie obținută de echipa de rugby a României împotriva Franței, 11 – 5 pe stadionul 23 August din București. Un eveniment istoric despre care vorbește la RFI jurnalistul Christian Thau.

Această victorie a fost probabil (și este în continuare, după estimarea mea) primul și cea mai mare surpriză din istoria rugby-ului, la egalitate, dacă nu chiar mai mare, cu vcitoria Japoniei asupra Africii de Sud la Cupa Mondială din 2015 sau poate distrugerea All Blacks de către francezi la Cupa Mondială din 1999.

Faptul că mass-media franceză, incapabilă să înțeleagă ce s-a întâmplat exact pe stadionul numit  la acea vreme „23 August”,  l-a calificat drept un rezultat ciudat, a contribuit la confuzie, cu toate acestea amnezia colectivă a comunității de antrenori francezi a înrăutățit-o,  ajutându-i pe români să rămână neînvinsi în întâlnirile lor anuale cu Franța timp de încă trei ani.

Să fiu sincer, nu știam absolut nimic despre echipa Franței. Am auzit obișnuita bășcălie despre liniile dinapoi, căre-ți vând fente și dansează în jurul tău și despre înaintașii care mănâncă copii cruzi la prânz ”, povestește aripa Aurel Barbu, unul dintre cei patru supravițuitori cu care a stat de vorbă autorul.

Începând cu vineri 5 iunie puteți citi pe pagina RFI pasionanta istorie a primei mari victorii din rugby-ul românesc de către o generație de aur rememorată de Chris Thau.