Unul dintre jucătorii emblematici ai rugbyului românesc din anii’ 60, Alexandru Teofilovici, s-a stins din viață, la vârsta de 92 de ani. Acesta se mutase în Canada din 1972, acolo fiind profesor de educație fizică. A făcut parte dintr-o generație de excepție a Ovalului autohton, printre care îi amintim pe Viorel Morariu, Radu Demian, Valeriu Irimescu, Mihai Wusec, Mircea Rusu, Alexandru Penciu.  Teofilovici, care evolua pe postul de pilier,  a fost component al echipei care învingea în 5 iunie 1960 pentru prima dată Franța, 11-5, pe stadionul 23 August din București.

Originar din București, Alexandru Teofilovici a practicat la început luptele, ca apoi să ajungă la rugby, unde a cunoscut consacrarea pe postul de pilier la clubul CCA (Steaua). De-a lungul evoluției la echipa militară a cucerit trei titluri de campion național și 5 Cupe ale României. O perioadă scurtă a jucat și pentru echipa Constructorul București, pe care a și antrenat-o.

A debutat pentru România în 19 mai 1957, la celebrul meci cu Franța, pierdut cu 15-18, care a făcut record mondial de asistență la o partidă de rugby, 90.000 de spectatori fiind prezenți pe Stadionul 23 August. Teofilovici a adunat 22 de selecții la prima reprezentativă, 6 dintre acestea fiind împotriva “cocoșilor” și a câștigat de două ori Campionatul European FIRA.  Datorită puterii sale fizice impresionante, porecla lui era Tacu (bățul de la biliard) pentru că nu-l putea mișca nimeni în grămadă.

După ce și-a încheiat cariera ca jucător, acesta a continuat să fie alături de rugby, îmbrâțișând cariera de antrenor, fiind atât antrenor al echipei naționale, cât și antrenor federal în cadrul Federației Române de Rugby, în perioada 1970-1972.

Asociatia Internationalilor de Rugby -Romania transmite condoleanțe familiei îndurerate!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!