Joi, 14 august, ne-a părăsit prematur Dumitru Mușat, personalitate marcantă a rugbyului  românesc, de trei ori campion național (cu echipa Farul Constanța), în edițiile 1974/1975, 1975/1976, 1977/1978 și de două ori campion european (cu echipa națională a României), în edițiile1974/1975, 1976/1977.

DumitruMusatNăscut la 22.09.1950 în Vărăști, județul Giurgiu, Titi Mușat a venit de tânăr în București, pentru a urma cursurile Școlii Profesionale a Uzinelor Republica. Aici a și fost selecționat pentru rugby de către renumitul antrenor prof. Mihai Naca, pe care l-a urmat toata viața.

Profesorul Naca l-a pregătit, la început, în cadrul clubului Metalul București, devenit ulterior Gloria București.

În 1974, urmându-și mentorul, s-a mutat la Constanța, unde s-a și transferat în cadrul clubului Farul, club la care a activat până la retragerea sa din activitate.

Astfel, momentele sale de glorie le-a trăit în cadrul celui mai iubit club al litoralului, cu care a cucerit titlul de campion național de trei ori.

Reputații antrenori ai echipei naționale, prof. Valeriu Irimescu și col. Petre Cosmănescu, nu puteau trece cu vederea noua valoare a clubului de la malul mării și l-au chemat în lotul antrenat de ei la acea vreme. Aceasta a fost calea ieșirii în lume, de 10 ori, sub culorile României. Primul său meci jucat în tricoul echipei naționale a avut loc, la 19.05.1974, la Timișoara, meci în care românii au învins Spania cu 20 – 9. Ultimul său meci pentru România s-a jucat, în 1980, în orașul care l-a adoptat, Constanța, și a înregistra scorul de 41 – 11 împotriva echipei Marocului.

Între cele două date de referință, în activitatea internațională mai putem remarca și participarea sa la importante turnee și competiții internaționale, așa cum a fost turneul întreprins, în 1975, de echipa României în Noua Zeelandă, atunci când băieții noștri au reușit să remizeze (scor 10 – 10) cu All Blacks Juniors.

După retragerea din activitatea sportivă de înaltă performanță s-a dedicat activității profesionale, dar a rămas permanent în mijlocul celor care i-au fost colegi de club și de rugby. Iubit de colegii de generație și de cei care i-au călcat pe urme, a fost prezent mereu în tribunele stadionului Mihai Naca și ale altor stadioane din România.

Consiliul Director al Asociației Internaționalilor de Rugby – România aduce un pios omagiu celui dispărut prematur dintre noi și transmite sincere condoleanțe familiei îndurerate.

Slujba de înmormântare va avea loc sâmbătă 16 august 2014, la orele 12.00, la Cimitirul Municipal „Aurel Vlaicu” din Constanța.

 Consiliul Director al A.I.R.