Duminică, 7 iunie, a plecat dintre noi încă un rugbyst din vechea gardă. Ion (Jean) Polizache s-a dus să le mai spună o glumă marilor rugbyști români trecuți la cele veșnice.

JeanNăscut la 26 aprilie 1941, Jean Polizache s-a inserat în lumea balonului oval discret, ca și când ar fi fost dintotdeauna acolo. Toți l-am știut și l-am simțit între noi ca pe un hâtru, pus pe glume, în repriza a treia, dar și ca pe un adversar dârz, dacă nu chiar dur, în primele două reprize.

S-a format la Dinamo, dar a mai jucat și la Rapid și la Rulmentul Bârlad. Poate cel mai important moment al carierei sale a avut loc pe când juca la Rulmentul Bârlad, iar Jean ni-l amintea cu mândrie, detaliind cum a reușit să învingă Steaua în ultima etapă din campionat, dirijând astfel titlul spre Grivița Roșie. Deci nu trebuie să ne mire faptul că Jean deținea titlul de Maestru al Sportului, deși și-a încheiat relativ rapid cariera de rugbyst, în 1968, la numai 27 de ani.

L-a atras lumea filmului și a devenit unul dintre cei cunoscuți cascadori ai României. A făcut parte din prima serie de cascadori aleși de către Sergiu Nicolaescu din rândul celor care practicau sporturi de contact dintre cele mai dure. Astfel a avut șansa de a juca în peste100 de filme, cele mai multe dintre ele având o largă audiență la public.

A rămas însă legat sufletește de lumea rugbyului, unde a avut numeroși prieteni. Nu a fost nici un meci al echipei naționale a României la care să lipsească.

Tocmai de aceea, la 22.03.2008, atunci când a fost înființată Asociația Internaționalilor de Rugby – România, Jean Polizache s-a aflat printre cei care au deschis lista de membri. Fotografia de mai sus îl surprinde pe Jean în tribună asistând la meciul România – Cehia, imediat după Adunarea Generală de Constituire a A.I.R.

Consiliul Director al Asociației Internaționalilor de Rugby – România aduce un pios omagiu celui dispărut prematur dintre noi și transmite sincere condoleanțe familiei îndurerate.

Slujba de înmormântare va avea loc duminică 14 iunie 2015, orele 12.00, la Cimitirul Sfânta Vineri din capitală.

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!

 

Consiliul Director al A.I.R.