VICTOR H GUTU : Marea sa pasiune – rugbyul, unde în perioada 1940 – 1970, a evoluat la cluburile studențești sau sindicale Tenis Club Român, Politehnica, Viforul Dacia, C.A.M., Constructorul, Progresul Finanțe Bănci, Petrol – Chimie (cu care promovează în Divizia A în 1961, învingând Farul Constanța), Olimpia, Proiectantul și Arhitectura. În aceste cluburi a fost pregătit de antrenori renumiți, precum Nelu Popa, Gusti Fanella, Theodor Krantz, Cornel Munteanu, Ștefan Bârsan, Vică Ioniță și Nicolae Pădureanu, realizând o serie de performanțe, precum: vice-campion școlar cu Liceul Gheorghe Lazăr în 1941, campion universitar cu Politehnica în 1946 și campion național la Categoria Onoare cu Tenis Club Român în 1942. În 1947 a fost titular al Selecționatei Orașului București (în meciul cu Selecționata Orașului Praga), avându-i drept antrenori pe Ion Buzoianu și Gheorghe Fântâneanu.

În 1962 a înființat în cadrul Institutului de Proiectare a Orașelor și Amenajarea Teritoriului prima echipă de old boys din România, A. S. Proiectantul. Echipa avea o componență de excepție, majoritatea fiind ingineri, arhitecți, geologi, profesori și doctori, foști componenți ai loturilor naționale, precum: frații Pappia, G. Petrescu, E. Suchianu, E. Patrichi, Al. Caligari, D. Manoileanu, S. Mehedinți, Al Oprea, M. Gabrielescu, N. Frățilă, I. Tănase, L. Constantinescu, P. Popovăț, T. Moarcăș, G. Beju, G. Sava, A. Niculescu, N. Belcia, E. Hațieganu, E. Țigănescu și alții. Echipa a jucat 6 ani în Divizia B, având ca obiectiv ocuparea locurilor 2 sau 3 (în nici un caz locul 1!) Postul pe care s-a specializat în rugby Victor H. Guțu a fost cel de linia a III-a, flanker. În anii 1969 și 1970 a jucat la echipa Arhitectura, avându-l ca antrenor pe profesorul Nicolae Pădureanu. După acest ultim interval Victor H. Guțu a pus capăt activității sale competiționale la vârsta de 48 de ani.

În ziua de 15.12.1986, la aniversarea de 70 de ani a echipei Sportul Studențesc, echipele de old boys care s-au confruntat au avut drept căpitani pe Victor H. Guțu (65 de ani) și Marin Cristea (fost președinte al F.R.R., ministru și deputat).

Ducând o viață activa, cumpătată si sportiva, Victor H. Guțu a ajuns la vârsta de 100 de ani cu multiple satisfacții, inclusiv pe plan social (are doi copii, ingineri și sportivi), si suficiente resurse pentru următorii ani de viață.

La fel de activ este și în domeniul rugbyului, „patronând”, ca decan de vârstă, Clubul Seniorilor.

Pentru întreaga sa activitate sportivă, Victor H. Guțu este prezent în paginile Enciclopediei Educației Fizice și Sportului din România.

Download Victor Gutu