ASOCIATIA INTERNATIONALILOR DE RUGBY DIN ROMANIA

 

Anunţă cu adancă tristeţe stingerea din viaţă a celui care a fost MIHAI NICOLESCU.

Luni 14 noiembrie 2022 seara, inima arhitectului a încetat să mai bată.

Miţă( asa cum îl alintau prietenii) se afla la Resiţa, împreuna cu soţia sa RODICA şi cu rudele apropiate unde pregăteau sărbătorile de Crăciun.

MIHAI NICOLESCU s-a născut la 9 noiembrie 1943, la Mărgineanca, lȃngă Ploieşti.

Şcoala primară a facut-o în Bucureşti, iar în anul 1954, la vȃrsta de 11 ani, a debutat la echipa  Constructorul Bucureşti, sub îndrumarea marelui şlefuitor de talente MITICĂ IONESCU(Bivolu), evoluȃnd la toate categoriile copii şi juniori, pe postul de mijlocaş la gramadă, şi mijlocaş la deschidere. A urmat cursurile la Liceul Mihai Eminescu şi Gheorge Şincai.

In anul 1961, după absolvirea bacalaureatului, Mihai dorea să urmeze Medicina, dar  antrenorul Mitică Ionescu i-a  zis: “Ce-o să faci dupa ce termini Medicina, o să te repartizeze la ţară sa faci tratamente, te îndepartezi de rugby, mai bine dute la arhitectură sa te faci arhitect”.

La faculatea de arhitectură s-a întȃlnit cu antrenorul emerit Nicolae Pădureanu care era şeful catedrei de educaţie fizică şi antrenorul echipei studenţeşti Arhitectura Bucureşti.

In perioada 1961-1967 a jucat pe postul de mijlocaş la deschidere la echipa studenţească, dovedind calităţi tehnice deosebite, spirit altruist, curaj în atac şi în apărare precum şi un bun executant de lovituri de picior. Jocul spectaculos şi eficace pe care îl practica a atras atenţia marilor antrenori de Divizia A. Astfel în toamna anului 1967 a fost transferat la clubul Dinamo Bucureşti, pe postul de mijlocaş la deschidere, printre coechipieri numărȃndu-se o pleiadă de internaţionali: Nae Baciu, Ion Ţuţuianu, Constantin Fugigi, Gheorghe Răscanu,  Mircea Leonte, Gheorghe Dragomirescu-Rahtopol, Gheorghe Nica, Dan Coravu, Sică Dragomir, Victoraş Dăiciulescu, echipa find condusă de reputatul strateg antrenorul emerit DUMITRU(TITI) IONESCU. După 2 ani, în 15 iunie 1979, la Bucureşti, pe stadionul Dinamo, în cadrul Campionatului European F.I.R.A. a debutat în echipa naţională într-un meci ROMANIA-POLONIA 40-11, alături de Constantin Dinu(Capone), Constantin Şerban, Paul Ciobanelu, Petre Florescu, Radu Demian, Valeriu Irimescu, Mihai Wusec.

A adunat 26 de jocuri internaţionale în perioada 1967-1975, evoluȃnd pe postul de mijlocaş la deschidere.

Şi-a încheiat cariera internaţională la Bordeaux, pe Stade Chaban-Delmas,  în 23 noiembrie 1975, FRANTA-ROMANIA, joc arbitrat de scoţianul N. Sanson. Printre colegii de echipă din acel meci: Mircea Paraschiv, Ion Constantin, Răducu Durbac, Gheorghe Dărăban, Enciu Stoica, Alexandru Pop, Mircea Muntean, Mihai Bucos, Petrică Motrescu, Gheoghe Dumitru.

Campion European cu echipa naţională a Romȃniei în anii 1969 şi 1975

In anii 1970 şi 1974 a fost desemnat cel mai bun rugbyst din Romȃnia.

Dupa cele 7 sezoane jucate sub culorile alb-roşu, la Dinamo, s-a transferat în  toamna anului 1974 la Sportul Studenţesc, unde a jucat pȃnă în anul 1984, alături de fraţii Hariton, Alexandru Atanasiu, Constantin Fugigi, Mircea Paraschiv. Echipa era condusă in acel moment de “Meşterul”- Antrenorul Emerit Theodor Rădulescu(Răgălie).

In anul 1990 a fost ales PRESEDINTELE FEDERATIEI ROMANE DE RUGBY.

Pentru contribuţia deosebită în activitatea rugbystică şi pentru întreaga carieră de rugby 1954-1984

la 14 mai 1975 i s-a decernat titlu de Maestru Emerit al Sportului-cel mai înalt titlu oficial acordat unui sportiv pentru performanţe excepţionale.

S-a casatorit în anul 1965, cu alesa inimii lui RODICA. Au stat împreuna timp de 57 ani, pȃnă cȃnd Mihai s-a ridicat la cer într-o lume mai bună

Mihai Nicolescu pe lȃngă activitatea rugbystică a avut o carieră profesională de excepţie pentru un sportiv.

Dupa terminarea, cu note foarte mari, a facultăţii de arhitectură a fost repartizat în anul 1967 la Institutul Proiect Bucureşti. Aici a avut o activitate laborioasă în proiectarea de construcţii  precum şi în privatizarea institutului:

1982-1994 Şef de secţie

1984 Şef de proiect

1994-1998 Director General

1998-2002 membru în Consiliul de Administraţie şi şeful secţiei 2

2002-2007 Şef proiect complex

2007 s-a pensionat, dar a lucrat în continuare dȃnd consultanţă tehnică pe proiecte de arhitectură.

2015 a fost consilier patriarhal la Mănăstirea Antim din Bucureşti.

In seara zilei de 14 noiembrie 2022 s-a înălţat la cer,  să completeze echipa de stele a rugbyului romȃnesc.

Inmormȃntarea va avea loc în ziua de joi 17 noiembrie 2022 la cimitirul din oraşul Resiţa.

Dumnezeu să-l odihnească în pace şi să-i aşeze sufletul în lumea celor drepţi!

 

Consiliul de conducere