Bidzina_IvanishviliBIDZINA IVANISHVILI este primul georgian care a fost onorat de către World Rugby (organizație denumită până în 2014 International Rugby Board). Acest filantrop a primit toamna trecută (2014) premiul World Rugby pentru rolul major, pe care l-a jucat în dezvoltarea și practicarea rugbyului în Georgia. IVANISHVILI nu este un conducător obișnuit. În perioada 2012 – 2013 a fost primul ministru al țării. Averea sa este estimată la 6,4 miliarde de dolari de către revista americană FORBES, ceea ce îl clasează pe locul 153 între persoanele cele mai bogate din lume. Această avere adunată după prăbușirea Uniunii Sovietice reprezenta, atunci, jumătate din P.I.B.-ul național georgian. Dacă IVANISHVILI nu mai este la frânele țării, multă lume consideră că acest oligarh dirijează Georgia din umbră. Actualul președinte al Republicii Georgia GIORGI MARGVELACHVILI este, la origine, membru al partidului politic fondat de BIDZINA IVANISHVILI în 2012. El dorește din tot sufletul să contribuie la dezvoltarea țării sale prin intermediul fundației sale „CARTU”. De subliniat că, printre alte realizări social-umanitare, „CARTU” a oferit șansa rugbyului georgian să atingă o dimensiune deosebită și să facă un salt înainte.

Shevardeni Rugby AcademyMiliardarul, deținător și al cetățeniei franceze din 2008, a cheltuit 42,1 milioane de euro, pentru elaborarea de proiecte de vocație rugbystică. În ultimii 7 ani, BIDZINA IVANISHVILI a construit 23 de centre de antrenament de înaltă performanță, răspândite în toată țara (Tbilisi, Kutaisi, Poti, Batumi). De asemenea, lui îi revine paternitatea Academiei de Rugby SHEVARDENI, echivalentul Centrului Național de Rugby din Marcoussis, Franța. Într-un proiect subvenționat de IVANISHVILI, SHEVARDENI se va muta din strada Cholokashvili, Tbilisi, în Didi Digomi (oraș satelit al capitalei georgiene) unde va beneficia de un stadion de 20.000 de locuri.

Visul georgian este de a participa, într-o bună zi, la un viitor „Turneu al celor 7 Națiuni”. Există argumente tehnice privind valoarea, potențialul, spiritul de luptă al jucătorilor georgieni, dar și rezultate memorabile care să materializeze acest deziderat.

 

Articol de Jerome Fredon, preluat din „Midi Olympique”

Traducere: prof. dr. Gh. Gussi

Prelucrat și documentat: col. (r) Alexandru Valentin Popescu

Coordonator: prof. Mihai Cojocaru