Petre Mitu, „Pia” – așa cum îl cheamă cei apropiați, a fost și este un jucător emblematic pentru generația rugbystică de la cumpăna mileniilor II și III. Născut la 22.03.1977 în București, „Pia” este un produs 100% al lui „Cioc”, sufletistul urmaș al Marianei Lucescu, pe numele său adevărat Dumitru Sterian.

PetreMituPlecat de la înalta școală a lui „Cioc”, un astfel de rugbyst, dotat cu o inteligență vie și remarcabile calități fizice (1,75 m și 83 kg), nu putea să nu ajungă demi de mêlée în echipa națională a României. Mai întâi în cea de juniori, cu care a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial de Juniori din 1996. Trecut la seniori, a continuat seria rezultatelor remarcabile. La 30.08.1997, pe stadionul Wrexham, a jucat pentru prima oară în echipa națională de seniori, împotriva Țării Galilor. Pentru el momentul de vârf al carierei de rugbyst s-a înregistrat în 1999, atunci când a participat la Cupa Mondială disputată în Marea Britanie și Franța. Cu acest prilej Petre Mitu a fost titular în toate cele trei meciuri disputate la Belfast și Dublin de către România, înscriind și cele mai multe puncte pentru echipa noastră (25 din 50, respectiv 7 lovituri de pedeapsă și 2 transformări). Din păcate, o accidentare serioasă nu i-a mai permis să participe și la Cupa Mondială din anul 2003, din Australia. Până în anul 2009, „Pia” a strâns 41 de selecții în echipa națională a României, iar în perioada 2001 – 2002 a purtat de 4 ori banderola de căpitan al acesteia. De-a lungul carierei a activat la următoarele cluburi: Gloria, Steaua, Stade Aurillacois, F.C. Grenoble, Stade Poitevin, Tarbes Pyrénées, U.S. Montauban, C.A.C. Rugby Castelsarrasin și Rugby Athlétic Angérien (la ultimele două cluburi a activat ca jucător-antrenor). Petre Mitu s-a remarcat în diverse moduri și ne este, practic, imposibil să enumerăm toate performanțele sale. De aceea, dăm doar un singur exemplu: în repetate rânduri a ocupat prima poziție în clasamentul marcatorilor din Cupa Europeană a Națiunilor. Astfel, în ediția 2009-2010 a marcat nu mai puțin de 39 de puncte (2 încercări, 4 transformări și 7 lovituri de pedeapsă). Această performanță nu trebuie să surprindă pe nimeni, dat fiind că „Pia” este cunoscut ca un redutabil transformeur.

Și totuși o știre recentă ne-a surprins pe noi toți cei din lumea rugbyului – splendidul atlet român a fost diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică, boală neuro-degenerativă nevindecabilă, până în prezent. Deși nevindecabilă, evoluția acestei maladii poate fi întârziată și chiar stagnată. Se întreprind studii, în cele mai performante laboratoare din lume, pentru găsirea remediilor care să învingă boala, iar, recent, mari personalități din întreaga lume au lansat campania „Ice Bucket” (cea cu turnarea unei găleți cu gheață în cap, simultan cu provocarea unor alte personalități la participare și donare de fonduri).

Este evident că foștii rugbyști români nu puteau rămâne cu brațele încrucișate, atunci când un coleg al lor se află în suferință. La propunerea conducerii A.I.R., cu prilejul întâlnirii săptămânale a membrilor Asociației Internaționalilor de Rugby și ai Clubului Seniorilor din Rugby, s-a organizat o strângere de fonduri pentru sprijinirea fostului mare rugbyst. Suma colectată a fost înmânată personal lui „Pia”, care le-a mulțumit rugbyștilor veterani.

De remarcat faptul că membrii celor două asociații au contribuit individual și la acțiunea de strângere de fonduri organizată de către F.R.R. pe stadionul Arcul de Triumf.

De asemenea, conducerile celor două asociații îndeamnă pe toți membrii activi să participe și la viitoarele acțiuni de ajutorare sau să facă individual donații în contul IBAN: FR76 3000 3013 6000 0506 7695 758, BIC-ADRESSE SWIFT: SOGEFRP, cod bancar 30003, cod ghișeu 01360, nr. cont 00050676957, cheie RIB 58.