De foarte multă vreme, în lumea rugbistică română se vehiculează dictonul „Fotbalul este un sport de gentlemeni jucat de niște golani, iar rugbyul este un sport de golani jucat de niște gentlemeni” (formula apare în limba engleză în două variante: „Football is a gentleman’s game played by hooligans, and rugby is a hooligan’s game played by gentlemen” și „Football – a game for gentlemen played by hooligans. Rugby – a game for hooligans played by gentlemen.”).

Pierre de Coubertin

Pierre de Coubertin

Mai de curând aceste cuvinte au început să fie atribuite lui Pierre de Coubertin, o astfel de afirmație apărând chiar și pe site-ul FRR. Apreciez că site-uri de nivelul celui al FRR nu trebuie să conțină informații eronate sau atribuite greșit unor personalități din lumea rugbyului. Din acest motiv m-am grăbit să informez Federația cu privire la această eroare transmițându-i următoare date verificate pe Internet:

 1. Formularea inițială a fost „Football is a gentleman’s game played by ruffians, and rugby is a ruffian’s game played by gentlemen” (Fotbalul este un joc de gentlemeni jucat de zurbagii, iar rugbyul este un joc de zurbagii jucat de gentlemeni), definită ca o înțelepciune populară engleză (old English saying).
 2. În timp, au apărut diverse formulări, precum: „Football is a gentleman’s game played by hooligans, and rugby is a hooligan’s game played by gentlemen” (Fotbalul este un joc de gentlemeni jucat de huligani, iar rugbyul este un joc de huligani jucat de gentlemeni) sau „Soccer is a gentleman’s game played by thugs. Rugby league is a thug’s game played by thugs. Rugby Union is a thug’s game played by gentleman.” (Fotbalul este un joc de gentlemeni jucat de bătăuși. Rugby league este un joc de bătăuși jucat de bătăuși. Rugby Union este un joc de bătăuși jucat de gentlemeni.).
  William Percy Carpmael

  William Percy Carpmael

 3. Prima formulare cu autor cunoscut datează din 1972 și aparține unui australian, Henry Blaha (1918 – 1979) și sună astfel: „Rugby is a beastly game played by gentleman. Soccer is a gentleman’s game played by beasts. Football is a beastly game played by beasts.” (Rugbyul este un joc animalic jucat de gentlemeni. Fotbalul european este un joc de gentlemeni jucat de animale. Fotbalul american este un joc animalic jucat de animale).
  Această ultimă formulare face referire și la fotbalul american, deși, datorită unor traduceri eronate, unii s-au grăbit să spună că ultima propoziție vrea să includă toate formele de fotbal în categoria sporturilor practicate de „animale”.
 4. Întrucât nimeni nu și-a asumat paternitatea formulării dictonului, oamenii au început să-și dea cu părerea. Unii l-au atribuit lui Winston Churchill, alții au marșat pe mâna lui Oscar Wilde, Rudyard Kipling sau George Orwell. Pentru mai multă autenticitate, unii au pus cuvintele în gura unui rugbyst, William Percy ”Tottie” Carpmael, cel care a înființat echipa Barbarians. Însă nimeni nu l-a indicat drept autor pe Pierre de Coubertin.
 5. În aceste condiții, Muzeul Rugbyului din cadrul Rugby Football Union a întreprins o vastă cercetare, începând cu anul 1890, când în limba engleză a apărut, pentru prima oară, cuvântul „hooligan”. Rezultatul cercetărilor a arătat că dictonul a apărut pentru prima oară în ziarul ”The Times” din 30 ianuarie 1953, într-un articol intitulat: ”The Evolution of Football”. În articolul respectiv dictonul este atribuit unui fost „rector” (”chancellor”) al Universității Cambridge”, fără însă a i se indica numele. Acesta a fost momentul în care a început popularizarea maximei în întreaga lume, dar autorul a rămas, pentru veșnicie, necunoscut.

  Cambridge Rugby Football Union Club

  Cambridge Rugby Football Union Club

 6. După părerea mea este mai bine să nu se cunoască numele autorului, întrucât rectorul Universității Cambridge citat de ziar s-a dovedit un total ignorant în ale fotbalului și ale rugbyului. Acesta, fiind rugat să facă o scurtă comparație între cele două sporturi, a răspuns: „It is clear that one is a gentleman’s game played by hooligans; the other a hooligan’s game played by gentlemen.” (Este clar că unul dintre ele este un joc de gentlemeni jucat de huligani; celălalt este un joc de huligani jucat de gentlemeni.) Rezultă că habar nu avea care joc este unul și care joc este celălalt, motiv pentru care a dat un răspuns sibilic, precum oracolele din Grecia Antică.
 7. Întrucât varianta din 1972 are un autor cert (Henry Blaha), foarte multe surse îl indică pe acesta ca autor inițial, însă adevărul este cu totul altul: autorul va rămâne necunoscut pentru totdeauna.
 8. La cele de mai sus aș mai adăuga ceva. Părerea mea personală este că Pierre de Coubertin, un adevărat gentleman și un polisportiv perfect, nu și-ar fi permis niciodată să jicnească un sport, comparându-l cu un altul pe care îl îndrăgea (în speță rugbyul).

 

Col. (r) Alexandru Valentin Popescu

 

Sursa folosită: articolul „A Gentleman’s Game Played by Hooligans – Football or Rugby?” de Sean Fagan datat 22 decembrie 2011